Deurne – Boekenbergpark
Het Boekenbergpark heeft een lange geschiedenis. In de jaren 1500 was er al sprake van het domein, maar van die tijd is er nu geen weerslag meer te zien op het park.
In het jaar 1752 bouwt architect Jan Pieter van Baurscheidt de Jongere voor weduwe Knyff het kasteel in rococo stijl. Het was aanvankelijk geheel omwald. Ook vijvers en dreven waren toen al een deel van de Knyff tuin met vele zeldzame buitenlandse gewassen.
Van het oorspronkelijke park dat 30 ha groot was, blijft nu nog 11 ha over. Er werd door de jaren heen aan de randen geplukt voor straten en bouwgronden. Ravelsberg achter de St Jozefkerk maakte er vroeger ook deel van uit.
In 1798 bracht Smets heel wat aanpassingen in de romantische tuin, serpentinevijvers, grotten, een stenen bruggetje, een gesimuleerde kasteelruïne en ook kunstmatige heuvels. De man kwam veel in contact met China en Japan en plantte er de Chinese pagode, waarvan nu alleen maar het onderste deel bestaat.
In 1859 werd de kasteelgracht aan de voorkant gedempt en achteraan verbonden met de serpentinevijver.
Verder namen nog enkele eigenaars het kasteel over, tot het in 1914 in bezit kwam van Deurne. Het werd open gesteld voor ’t publiek in 1928 en de randen werden meer en meer gebruikt voor ontspanning en recreatie. Het vorige zwemdok is een ecologische zwemvijver geworden en er zijn nog terreinen voor tennis, volleybal en korfbal..
Sinds 1974 is het park om zijn esthetische waarde een beschermd landschap, ook het kasteel is beschermd.
Wat de natuur betreft was er een heel assortiment van bomen, vele zijn in de loop van de tijd verdwenen. Nu vinden wij nog ceders, de tulpenboom, de slangeden, verschillende taxussen en nog vele andere. In de lente komen heel wat voorjaarsbloeiers het park in grotere vlakken verfraaien, denk maar aan de bosanemoontjes, speenkruid, daslook en andere. Dan komen ook vele zangvogels in de vroege morgen een concert geven. Ook de eerder zeldzame parasitaire klimopbremraap kan men tijdens de zomer bewonderen. In de herfst hebben wij een verscheidenheid van paddenstoelen, parasolzwam, inktzwam, eikzwam, zelfs champignon.
Kortweg, het is echt de moeite om Boekenbergpark eens te ontdekken tijdens één van de vele rondleidingen.
Deze kaart kan helpen om er de weg naartoe te vinden.
Met Velo-Antwerpen kan je er niet geraken.
Openbaar vervoer
Tram 4 & 9 houden halt aan de Boekenberglei en aan de Dacottelei.
Bus 20 stopt op de Ekstelaar, ter hoogte van de Unitaslaan.
Bus 19 & 31 houden halt aan de Dascottelei.