Deurne – Ertbrugge
Een uniek monument liggend op het grondgebied van Wijnegem en het district Deurne, grenzend aan de oude fortvlakte van Fort I. Het is een onderdeel van het beschermd landschap Zwarte Arend Ertbrugge. Ertbrugge is een van de groene vingers van Antwerpen en vormt, midden de drukke rand van Antwerpen een rustpunt voor mens en dier. Het is een onderdeel van de nog te realiseren groene oostrand van GruunRant. Deze realisatie heeft de bedoeling om groengebieden zoals de Oude Landen, Peerdsbos, Bremweide, Schotense kastelen, Park Groot Schijn en het Rivierenhof te behouden, versterken en verbinden.
In 1370 spreekt men over het Goet ten Joeme. Het was een onderdeel van het Bisschoppenhof. Dit goed wordt gekocht door Jan Van Den Eertbrugge, schepen van Antwerpen. Vanaf dan wordt het Ertbrugge genoemd.
In 1986 wordt het landschap beschermd. Een van de eerste landschappen die in Vlaanderen werd beschermd door zijn unieke combinatie van kastelen, boomgaarden, boerderijen en historisch belangrijk bos.
De 600 meter lange lindendreef naar het Ertbrugge werd gedeeltelijk verjongd. Ze wordt ook weleens de Boze Dreef genoemd.
Het niet toegankelijk bos is werkelijk uniek. Je vindt er oude bosplanten zoals bosanemoon, kleine maagdenpalm, gevlekte aronskelk, lelietje ter dalen, dalkruid, gewone salamonszegel, slanke sleutelbloemen, dalkruid, aalbes, kruisbes, adelaarsvaren. In de boszomen zie je Gelderse roos, kardinaalsmuts, kruisbes, eenstijlige meidoorn.
In de buurt zijn er nog heideschraal grasland met biggenkruid, schapenzuring, muizenoor, tormentil.
Buizerd, grote bonte specht, boomklever, grote gele kwikstaart, gaai, ekster, kauw, scholekster, kievit, torenvalk, zwarte roodstaart, slechtvalk, sperwer, tjiftjaf, appelvink, koperwiek, halsbanparkiet, boomklever zijn vogels die je in dit gebied kunt observeren. In het voorjaar zijn vooral de indrukwekkende zwerm van de kauw de moeite waard om te zien.
Verschillende zoogdieren als vleermuizen, konijnen, hazen zijn ook aanwezig.
Het is in de herfst ook een paddenstoelenparadijs met o.a. gekraagde aardster, peperboleet, eikhaas, russula’s, vliegenzwammen, wasplaatjes.
ANB heeft de laatste jaren veel eigendommen in de omgeving gekocht. Het is de bedoeling een soort stadsrandbos aan te leggen. Er werden fauna-akkers, poeltjes, ecologisch volkstuinen, hoogstamboomgaarden aangelegd. In bepaalde perioden wordt er aan natuurbeheer gedaan door Schotse hooglanders. Later is het de bedoeling om ook schapen hier te laten grazen.
Deze kaart kan helpen om er de weg naartoe te vinden.
Park Ertbrugge ligt ver buiten bereik van VELO-Antwerpen.
Openbaar vervoer
Bereikbaar met het openbaar vervoer: trams 5 en 10, bussen 140, 141, 410, 411 en 412.